Konsten att välja rätt mat.

Jag har på senaste snackat mycket om mat i min vardag. Något jag brinner för är ju just nyttig mat och närings riktigt mat till individuella personer og deras vardag. Och då jag är utbildad Näringsassistent (en dietist kock i störkök), så känns det som jag ska veta allt (vilket jag egentligen ska också)
 
Jag är själv igång med att gå ner i vikt, och jag har hittils förlorat 9 kilo sen Mars månad.
Jag är inte den person som motionerar helt galet och gåt till gymmet och är världens "fit-freak" visst jag har försökt med att träna är inte min gren, promenader med hundn är mer mig.
Och sen i mars har jag vart i både rullstol och kryckor fram till förra månaden. Jag har nu äntligen kommit på benen igen efter jag fick ett brott i mitt knä efter ett fall på cykeln.
 
Hur har jag då rasat i vikt sådan?
 
Jo jag har fått inspiration från Rawfood, Vegetarisk kost och även helt vanlig husmans kost. Jag följer ingen speciel diet utan använder mig av vanlig "common sense" när det kommer till mat.
Jag håller mig borta från allt vitt bröd och pasta. självklart händer det att jag njuter an omgång pasta eller en skiva vitt bröd ibland. men det är normalt uteslutet ur min kost. Jag försöker hålla mitt förbruk av potatis och ris lågt. men det kommer ner några gånger i veckan.
 
Utöver det så är animaliska fett-källor jag försöker att inte använda. så som smör och kött med för högt innehåll av fett. Jo jag äter fortfarande magert nötkött (3-7% fett en gång ibland, kyckling går han det också men mesta delen av mitt intag av kött är från fisk. FISK FISK FISK! lax och torsk är favoriter. Jag äter också ägg.
 
Socker är helt uteslutet. Och jag dricker inte länge läsk försöker hålla mig till Mineral vatten om jag behöver bubblor.
Heller inte hel och halvfabrikat, som färdiga såser och krydderiblandningar. Det enda i hel-/& halvfabrikat jag använder skulle vara krossade tomater och majs konserv.
 
Utöver dessa riktlinjer så är all frikt och grönsaker välkommna hos mig.
 
HCLF = High Carb Low Fat är väl den närmaste diet jag följer.
 Som lite exempel på saker jag kan komma på att är något dessa bilder kan visa.
 
Idag gjorde jag min Thailänska röda curry igen. Så engel och så gott. Jag äter detta med 1 Dl ris eller bulgur.
 
 
Och andra dagar kan jag unna mig lite Bakad potatis med Sallad eller ångkokt lax och grönsaker.
 
 
När jag vill ha något sött eller kanske bara till frukost om morgonen så finns det ungsbakad bananpannkaka med frukt och "nutella" gjort på limabönor. självklart är dessa helt fria från raffinerat socker och nutellan är sötad med agave nektar.
 
 
och det finns också dagar då jag näst intill inte är hungrig och får i mig något i den her stilen.
 Det är ingenting jag rekommenderar då detta är ett problem jag har ibland. jag känner ingen hunger. och äter något bara för att min kropp ska ha det bra. Detta var en sådan dag i April månad. ingen aptit men lite lax och gruksa samt lite frukt fick jag efter en väldigt lång middag ner.
 Ta vara på din kropp och svält dig aldrig!!
 
 
Om man bara tänker lite på vad man stoppar i sig läser på inenhåll på produkter. Speciellt med socker.
Kolla under kolhydrater på förpackningar, läs ex. 9.8g kolhydrater / 100g varav socker arter 9.7g /100g
Många av dom saker vi kan köpa färdiga i butk är något man kan göra själv. Många äter garanterat tacos. det är ju så jäkla svenskt fredags mys man kan komma, men istället för att använda det färdiga kryddblandningen med massa socker och E-nummer, så gör din egen finna många recept online. samma gäller tacosåsen. för din egna. finna massa recept där ute på det också.
 
Man ska bara orka ta sig tiden att tänka över din kropp och ta vara på tiden. Jag kännde i början jag inte gjorde annat än att laga mat och väga maten. men nu så vet jag vad jag ska ha och man ska bara ta sig tiden som sagt och göra det riktiga. Gör en vecko plan för vad du själv eller din familj ska äta. laga det som står på listan till middag och inget annat. det kan dessutom spara er en massa pengar.
 
Jag har börjat med lite "meal prep" vilket betyder att man förbereder veckans mat i förvägen så det bara är att värma upp. jag njuter avd et här jag vet att maten är färdig en ska bara värmas och jag har mer tid till att åka till skogen med hundarna och fixa i hemmet.

Läs på om saker allt finns på youtube. några videos jag älskar är dessa.
 
Den första är om kokos! jag äslakr kokos men folk tror att det är jätta onyttigt!. gud vad dom har fel. bara för att det står att det är mättade fettsyror betyder det inte att det är dom dåliga. Kokos innehåller medium långa fettsyror i jämnfäörelse med långa mättade fettsyror som är i animaliska fetter. Medium långa tar en direkt väl till levern där dom blir till energi till kroppen. medans dom långa mättade fettsyrorna tar en lång väg igenom kroppen och sätter sig innan den når till levern och blir till energi. det är dom långa som skabar dåligt kolesterol hos folk. Lyssna och lär :)
 
 
Den andra är ett exempel från en Rawfood kviinna på youtube som jag älskar. när jag unnar mig något gott och sött så håller jag mig till rawfood desserter. här är en favorit.
 
 
 
Ett långt inlägg men jag kände för att lätta lite på trycket om alla dessa frågor kring min diet. Jag följer inte en diet jag tänker bara på vad jag äter och hur mycket av det. Använd huvudet och det sunda förnuft.
Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback